Ontdek het nieuwe Heerlen
Met een rijk industrieel en cultureel verleden, een handen-uit-de-mouwen mentaliteit en volop ruimte om te groeien, heeft Heerlen alles in huis voor een sterke toekomst. Creatief, eigenzinnig en vol energie: hier vormt het verleden de basis voor de toekomst!
Heerlen ligt centraal in het hart van de Euregio en is uitstekend verbonden met de rest van Nederland én Europa. Binnen 20 minuten sta je in Maastricht of Aken, en steden als Luik, Düsseldorf en zelfs Parijs zijn verrassend dichtbij. Met vijf vliegvelden (Luik, Maastricht, Eindhoven, Düsseldorf en Keulen) op minder dan een uur reizen is Heerlen goed bereikbaar en is internationale samenwerking binnen handbereik.
Tegelijk biedt Heerlen veel ruimte om te wonen, ondernemen en ontwikkelen. Hier krijg je nog écht veel huis voor je geld, omringd door groen, zowel in de stad als eromheen in Parkstad, het Heuvelland en de Duitse Eiffel. De combinatie van een stevige infrastructuur, een levendig cultureel aanbod en volop natuur maakt Heerlen tot een plek die het investeren waard is.
Zien we je in Heerlen? Stuur een bericht naar centrum@heerlen.nl, dan maken we een afspraak.

In Heerlen investeren we een half miljard in het stadscentrum
We werken aan een stad waar mensen graag wonen, werken, studeren en elkaar ontmoeten. Aan een aantrekkelijk, levendig en toekomstbestendig hart met ruimte voor nieuwe woningen, groen en kwaliteit van leven.
Daarbij zijn wonen, cultuur en onderwijs de motoren van stedelijke vernieuwing. Cultuur speelt een sleutelrol als aanjager van creativiteit, beleving en verbinding. Tegelijkertijd brengt de terugkeer van onderwijs naar de binnenstad nieuwe energie, dynamiek en frisse perspectieven dankzij de vele studenten, docenten en onderzoekers.


Heerlen is pionier in stadmaken.
Letterlijk en figuurlijk!
Midden in een regio met groeipotentieel en culturele urgentie werkt Heerlen aan een stedelijke transformatie die net zo vernieuwend als doordacht is. Van grootschalige gebiedsontwikkeling tot cultuurgedreven placemaking. Samen met hogescholen, universiteiten en creatieve makers bouwen we aan een ecosysteem voor jonge mensen, vernieuwers en pioniers. Een stad waar talent tot bloei komt, waar cultuur leidt tot ontmoeting én economische groei, en waar ruimte is voor vooruitstrevende vastgoedconcepten en hybride leer- en werkomgevingen.
Heerlen krimpt niet meer! Sterker nog: we spreken hardop de ambitie uit te willen groeien van 87.461 naar 100.000 inwoners. Dat betekent dat we de komende decennia flink aan de bak moeten. We voegen kwalitatief goede woningen toe: zo'n 5.000 tot 6.000 waarvan 3.000 in het centrum. Tegelijkertijd bouwen we aan een aantrekkelijke stad, zodat mensen hier graag willen wonen. De provincie Limburg heeft de ambitie om rondom de openbaar-vervoersknooppunten duizenden woningen toe te voegen. Heerlen ziet een enorme kans door de as die het Maankwartier (inclusief treinstation) verbindt met het groene Heuvelland aan te wijzen als dé plek waar flink veel woningen kunnen worden toegevoegd.


Onderwijs als motor van stedelijke vernieuwing
Heerlen bouwt aan een krachtig onderwijsecosysteem dat nauw samenwerkt met regionale en grensoverschrijdende kennisinstellingen. Onderwijs vormt de motor van stedelijke vernieuwing en brede welvaart. Door onderwijsinstellingen te clusteren in het stadscentrum en de stad als leeromgeving te benutten, ontstaat een levendige, innovatieve en inclusieve leer- en leefomgeving. Heerlen investeert actief in voorzieningen, huisvesting en samenwerking en nodigt partners uit om samen te werken aan een toekomstbestendige stad.
Met uitstekende voorzieningen
Nieuwe inwoners verwachten een stad die goed bereikbaar is en waar ze kunnen genieten van een sfeervol centrum met alles binnen handbereik. Daarom wordt er overal in de stad gewerkt en gebouwd. Projecten zijn afgerond, in uitvoering of liggen op de tekentafel. Zo heeft Heerlen een prachtig nieuw stadskantoor ontworpen door Mecanoo onder leiding van Francine Houben. Een compact en licht gebouw dat naadloos aansluit op het gerenoveerde raadhuis van architect Frits Peutz. Poppodium Nieuwe Nor is vernieuwd en uitgebreid en heeft met twee zalen een gezamenlijke capaciteit van ruim 1.000 bezoekers. En Heerlen kreeg er een Mijnmuseum bij. In een oud-mijnwarenhuis, vertellen we de verhalen van onder- én bovengronds.


Ontwikkeling Oranje-Nassaupark
Van 51.000 m2 braakliggend terrein wordt een aantrekkelijke, parkachtige omgeving gemaakt. Deze plek, ooit het hart van de Heerlense mijnindustrie, komt hiermee opnieuw tot leven. Hier komen allerlei functies samen, denk aan onderwijs, wonen, urban sports, (lang) parkeren en kunst. Het Oranje-Nassaupark grenst direct aan het centrum en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Op dit moment wordt bekeken en geschetst waar welke functies het beste (in relatie tot elkaar en de omgeving) kunnen landen.
Ambities, plannen, projecten
Er wordt flink aan de weg getimmerd. Plannen worden uitgewerkt en projecten voorbereid. In het menu bovenin deze pagina vind je de lopende én de reeds afgeronde projecten. En hieronder uitgelicht, drie erfgoedprojecten die voor de stad en de regio van grote betekenis zijn: Het Romeins Museum, het Stadsbad en de Royal/Rivoli.