In het voormalige Kneepkenspand, oud-mijnwarenhuis, vertellen we de verhalen van onder- én bovengronds. Want alles wat destijds in Heerlen gebeurde, had een relatie met de mijnen. Dat zie, hoor en voel je hier.

Het Mijnmuseum bevindt zich in het Romeins Kwartier, wat groeit naar een heus kwartier vol musea. Op 19 februari 2022 organiseerden het Nederlands Mijnmuseum, Visit Zuid-Limburg en gemeente Heerlen de oplevering van de renovatie van Warenhuis Kneepkens en de lancering van zowel de Mijnroute als de Pungelroute. Voor meer informatie over deze routes, kunt u terecht op de website van Visit Zuid-Limburg.

Vanaf 1 mei 2022 is het Mijnmuseum officieel geopend en kunnen bezoekers over vier verdiepingen en in een eigentijdse vorm - met een knipoog naar de oorspronkelijke warenhuisfunctie van het gebouw - facetten van het mijnverleden ervaren. De oorspronkelijke locatie van het Mijnmuseum, het monumentale schacht- en ophaalgebouwtje van de Oranje-Nassaumijn I, blijft daarnaast functioneren als museumlocatie waar u objecten uit het ondergrondse mijnbedrijf kunt zien en beleven. Wilt u graag het Mijnmuseum bezoeken? Neem dan een kijkje op hun website.