Stadskantoor & Raadhuis

Het gerenoveerde Peutz Raadhuis én een compact nieuw stadskantoor ontworpen door Francine Houben. Twee op het eerste gezicht losstaande gebouwen, die toch met elkaar zijn verbonden.

Hand in hand met een Peutz monument: een compact nieuw Stadskantoor, verbonden met het gerenoveerde Raadhuis van Peutz en omringd door meer openbare ruimte dan voorheen. Het nieuwe Stadskantoor vormt samen met het bestaande Raadhuis, als twee op het eerste gezicht losstaande gebouwen, een eigenzinnige en opvallende verschijning in Heerlen.

Uitstraling Stadskantoor

Veel lucht, licht en vooral fraaie doorzichten verbinden het nieuwe Stadskantoor en Raadhuis op een aantrekkelijke manier met de stad. Het ontwerp brengt het Stadskantoor nog meer in contact met de stad en haar inwoners. Elk bouwdeel heeft een sterk eigen karakter, verankerd in het monument of juist reagerend erop. Een aanwinst voor ons stadscentrum: voor bewoners, bezoekers en mensen die er werken.

Siamese tweeling

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Frits Peutz (1896-1974) het Raadhuis van Heerlen – een symbool van bevrijding en wederopbouw. In 1948 werd het gebouw officieel geopend door de toenmalige kroonprinses Juliana. 75 jaar later is het gerenoveerd en als een Siamese tweeling verbonden aan het nieuwe Stadskantoor van Mecanoo. 

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door Klaus Tummers. 

  • Het boek over Frits Peutz

    Vormgever Marcel van der Heyden en schrijver/journalist Emile Hollman presenteerden een boek over Frits Peutz. Het boek en de tentoonstelling geven aan de hand van documenten (foto’s en tekeningen) en interviews inzicht in de betekenis van Peutz voor de stad.

  • Tentoonstelling Raadhuis: toen en nu tot ooit

    In de hal van het Raadhuis presenteert SCHUNCK een dwarsdoorsnede van de gemeentelijke kunstcollectie, de oudste publieke verzameling eigentijdse kunst van Limburg.

  • Rondleidingen

    Altijd al een kijkje willen nemen in het nieuwe stadskantoor en het gerenoveerde raadhuis? Dat kan met onze maandelijkse rondleidingen. Per rondleider kunnen maximaal 25 personen mee. Aanmelden is verplicht. Vol is vol.