Nieuw ontwerp Raadhuisplein vertelt het verhaal van Romeins Heerlen
Er is een nieuw ontwerp voor het Raadhuisplein. Een ontwerp dat naast aandacht voor groen, water en levendigheid vooral ook het verhaal van Coriovallum (Romeins Heerlen) vertelt. Met grote elementen, maar ook veel kleine, bijzondere details. Jordy Clemens, wethouder erfgoed en centrumontwikkeling: “Het heeft meer tijd gekost, maar nu ligt er een ontwerp dat ook echt past bij deze plek. Waar onze geschiedenis centraal staat: dat zie en voel je straks aan alles. Hier ga je op ontdekking naar de Romeinse elementen, spelen kinderen met water en tref je elkaar tijdens de lunchpauze. Maar daarnaast leent het plein zich ook voor een buurtfeest of als decor voor een bruiloft.”
Verwijzingen naar Romeins Heerlen
Het Raadhuisplein ligt in het hart van de verbinding met de Coriovallumstraat (Brightlands-campus), Het Romeins Museum, Tempsplein en Mijnmuseum. Maar het ligt ook op de Via Belgica, de Romeinse heerweg die destijds Keulen via Heerlen met Tongeren verbond. Het kan dus niet anders dan dat die Romeinse geschiedenis centraal staat. Zo komen er bankjes afgestemd op Romeinse maten en vind je her en der inscripties en Romeinse figuurtjes die verwijzen naar Romeins Heerlen. Aan de kant van het raadhuis worden elementen gestapeld tot een tribune, die uitkijkt op een Romeinse vloer met afbeeldingen van belangrijke Romeinse Heerlense artefacten.
De vloer is tevens een fontein waar kinderen en ouders heerlijk kunnen spelen. Ook komt er een watergoot op het plein die verwijst naar de waterloop die de Romeinen aanlegden tussen de Caumerbeek en de Geleenbeek en waarmee het badhuis van water werd voorzien. Naast water is groen een belangrijke deel van het ontwerp. Er komen groene eilanden met (honing)bomen, middelhoge beplanting en grondbedekkers.
Keuze van de materialen
Er is veel aandacht besteed aan de keuze van de materialen. Zo komt er een deel bestrating in natuursteen, die het plein samen met de honingbomen een Zuid-Europees gevoel geven. De bestrating is een combinatie van donkere en lichte materialen die passen bij de omgeving. Zo passen de lichtbeige tinten mooi bij de mergelstenengevel van het raadhuis.
Archeologisch onderzoek en planning
Er ligt nu een voorlopig ontwerp dat op details nog nader wordt uitgewerkt.
Op dinsdagavond 17 september wordt het ontwerp gedeeld met de buurt tijdens een informatiebijeenkomst. Eventuele opmerkingen en suggesties kunnen worden meegenomen in het definitief ontwerp, dat later dit jaar wordt vastgesteld. De bomen en struiken van het tijdelijke en experimentele Park Romana verhuizen naar hun definitieve plek waarna in de maanden november en december archeologisch onderzoek wordt gedaan. De uitvoering start in maart 2025, de opening is voorzien in de zomer van 2025.
Meer impressies zijn te bekijken op de webpagina van het Raadhuisplein.