Onderzoek naar waterdoorlaatbaarheid bodem centrum
We merken het allemaal: het regent steeds harder en vaker. Dat zorgt voor wateroverlast en overbelasting van het riool. Sinds december 2023 is daarom de hemelwaterverordening in Heerlen van kracht. We proberen het regenwater zoveel mogelijk uit het riool te houden. Een oplossing is een regenwatersysteem waar water tijdens hevige regenbuien wordt opgevangen. Dat water kan vervolgens tijdens droge perioden weer worden gebruikt. Dit noemen we een klimaatadaptief regenwatersysteem. Zo kun je regenwater opvangen, opslaan, afvoeren en hergebruiken en is de leefomgeving beter bestand tegen wateroverlast en droogte.
Opvangen gebeurt in reservoirs, zoals infiltratiekratten of waterdoorlatende buffers. Om zoiets in de toekomst aan te kunnen leggen, moeten we de mogelijkheden in de ondergrond kennen. Hoe waterdoorlaatbaar is de bodem? Dat onderzoeken we de komende maanden specifiek voor het centrum met grondboringen op verschillende plekken.
Wat gaan we doen?
De eerstvolgende boringen zijn op 3 oktober in de Geerstraat, Schinkelstraat en de Honigmannstraat. Daarna volgen er nog tientallen andere locaties in de stad, waaronder Bongerd-Oost en het Pancratiusplein. Omdat we dan toch aan het boren zijn, voeren we op deze twee plekken ook archeologisch onderzoek uit.
Wat merken mensen daarvan?
Omwonenden merken nauwelijks iets van de boringen. Er is geen stof, er zijn geen trillingen. Er is alleen kort wat lawaai en wellicht een beetje water op straat. Voor verkeer wordt soms een rijrichting afgesloten, is er een kleine omleiding of zijn parkeervakken even niet beschikbaar. Er worden bij de werkzaamheden verkeersregelaars ingezet en daar waar nodig, omwonenden vooraf geïnformeerd.
Meer weten?
Kijk op deze webpagina of in de BouwApp voor de meest actuele informatie en planning.