Stadsbad in kerk wordt plek voor beweging, ontmoeting en verbinding

De voormalige Sint-Franciscus van Assisikerk aan de Laanderstraat krijgt een nieuw leven als innovatief stadsbad. Een plek van beweging, ontmoeting en verbinding. Met deze bijzondere herbestemming investeert Heerlen niet alleen in gezondheid en welzijn, maar ook in een aantrekkelijker en toekomstbestendig stadscentrum. Jordy Clemens, wethouder erfgoed, cultuur en centrumontwikkeling: “Waar ooit werd samengekomen voor bezinning, wordt straks samen gezwommen, ontspannen en bewogen. Mooi hoe we monumentaal erfgoed en moderne publieke voorzieningen op een bijzondere manier combineren.”

Een zwembad met maatschappelijke impact

Het nieuwe stadsbad is het antwoord op een breed gedragen maatschappelijke behoefte. In Heerlen is de vraag naar een toegankelijke zwemvoorziening voor specifieke doelgroepen, zoals senioren, kinderen en mensen met een zorgvraag, groot. Het bad biedt straks ruimte voor onder meer therapiezwemmen, leszwemmen en banenzwemmen. In een stad waar de vergrijzing toeneemt en relatief veel inwoners kampen met overgewicht, is dit bad een belangrijke schakel in de preventieve gezondheidszorg. Tegelijkertijd zijn er lange wachttijden voor zwemlessen in de regio, waardoor niet ieder kind de kans krijgt om goed te leren zwemmen. Met dit stadsbad wordt de capaciteit voor zwemlessen flink uitgebreid.

Arno Crasborn, voorzitter Stichting Buurtorganisatie TOE uit Eikenderveld: “We juichen de komst van een zwembad heel erg toe. Een positieve ontwikkeling die ongetwijfeld ook een positieve uitstraling op onze wijk zal hebben. Gelet op onder meer de toename van het aantal bewoners de komende jaren, is het fantastisch dat er op loopafstand een zwemvoorziening komt voor jong en oud. Zeker voor leszwemmen, want daar kan niet genoeg aandacht aan worden besteed.”

Impuls

Het stadsbad is tevens een impuls voor het centrum. Samen met projecten als het Romeins Museum en Royal-Rivoli versterkt het de regionale identiteit en wordt het centrum aantrekkelijker voor bewoners, bezoekers en investeerders. Met deze hoogwaardige, stedelijke voorzieningen stimuleert Heerlen de woningbouwambitie, het ondernemersklimaat en de vestiging van creatief en maatschappelijk talent in de binnenstad.

Erfgoed met betekenis

Het ontwerp voor het stadsbad is in handen van het gerenommeerde architectenbureau MVRDV en ZECC Architecten, geselecteerd na een Europese aanbesteding. Hun visie combineert respect voor de monumentale waarde van de kerk met een duurzame en toekomstgerichte invulling. De karakteristieke structuur van het gebouw blijft behouden, terwijl het zwembad zorgvuldig wordt geïntegreerd in de bestaande ruimte. Elementen zoals een verstelbare bodem en een mozaïekvloer geïnspireerd op de glas-in-loodramen verbinden historie met modern gebruik.

Duurzaam en innovatief

Duurzaamheid is een fundamenteel uitgangspunt in het ontwerp. Het bad wordt gasloos, energiezuinig en maakt gebruik van innovatieve technieken zoals mijnwater voor verwarming en koeling. Slimme klimaatbeheersing, zonnepanelen, heat pipes en warmteterugwinning zorgen ervoor dat het gebouw toekomstbestendig én verantwoord functioneert.

Planning

De komende maanden wordt er gewerkt aan een voorlopig ontwerp en bijbehorende kostenraming. De aankoop van het kerkgebouw is in voorbereiding. Als alles volgens planning verloopt, kan de eerste duik eind 2027 worden genomen.