Raadhuisplein

Er is een nieuw ontwerp voor het Raadhuisplein. Een ontwerp dat naast aandacht voor groen, water en levendigheid vooral ook het verhaal van Coriovallum (Romeins Heerlen) vertelt. 

Kijk hier vanaf maandag 18 november live mee met het archeologisch onderzoek! 

Archeologisch onderzoek en planning

Op maandag 18 november start het archeologisch onderzoek. Voorafgaand aan de herinrichting van het plein wordt er gezocht naar resten uit het Romeins verleden. Het onderzoek neemt ongeveer twee weken in beslag. "We weten uit eerder onderzoek dat er op deze prominente plek resten uit de Romeinse tijd en middeleeuwen aanwezig zijn. Alle resten worden nu vrijgelegd, onderzocht en bewaard. We komen zo steeds dichterbij een completer beeld van ons rijke Romeinse en middeleeuwse verleden", aldus wethouder erfgoed Jordy Clemens. 

Open dagen

Het is mogelijk om het archeologisch onderzoek van dichtbij te bekijken tijdens een aantal open dagen. Deze open dagen staan gepland op:

  • Woensdag 20 november 2024 van 14.00 tot 17.00 uur;
  • Zaterdag 23 november 2024 van 14.00 tot 17.00 uur;

    Let op: de open dag van zaterdag 23 november is verplaatst naar zaterdag 30 november 2024 van 14.00 tot 17.00 uur.

  • Woensdag 27 november 2024 van 14.00 tot 17.00 uur.

Komt u ook kijkje nemen op het Raadhuisplein?

Verwijzingen naar Romeins Heerlen in nieuw ontwerp 

Het Raadhuisplein ligt in het hart van de verbinding met de Coriovallumstraat (Brightlands-campus), Het Romeins Museum, Tempsplein en Mijnmuseum. Maar het ligt ook op de Via Belgica, de Romeinse heerweg die destijds Keulen via Heerlen met Tongeren verbond. Het kan dus niet anders dan dat die Romeinse geschiedenis centraal staat. Zo komen er bankjes afgestemd op Romeinse maten en vind je her en der inscripties en Romeinse figuurtjes die verwijzen naar Romeins Heerlen. Aan de kant van het raadhuis worden elementen gestapeld tot een tribune, die uitkijkt op een Romeinse vloer met afbeeldingen van belangrijke Romeinse Heerlense artefacten.

 

De vloer is tevens een fontein waar kinderen en ouders heerlijk kunnen spelen. Ook komt er een watergoot op het plein die verwijst naar de waterloop die de Romeinen aanlegden tussen de Caumerbeek en de Geleenbeek en waarmee het badhuis van water werd voorzien. Naast water is groen een belangrijke deel van het ontwerp. Er komen groene eilanden met (honing)bomen, middelhoge beplanting en grondbedekkers.

Keuze van de materialen

Er is veel aandacht besteed aan de keuze van de materialen. Zo komt er een deel bestrating in natuursteen, die het plein samen met de honingbomen een Zuid-Europees gevoel geven. De bestrating is een combinatie van donkere en lichte materialen die passen bij de omgeving. Zo passen de lichtbeige tinten mooi bij de mergelstenengevel van het raadhuis.

Een terugblik

In november 2021 werd het ontwerp van het Raadhuisplein door de gemeente vastgesteld. In de periode erna kon alleen de realisatie van het plein nog niet starten. Het Raadhuisplein functioneerde toen als bouwterrein voor het stadskantoor en het raadhuis. Hiermee ontstond de kans om nogmaals goed naar het ontwerp te kijken en dat te spiegelen aan onze ambities voor het centrum, waaronder het toevoegen van meer groen en water. Verder werd er, ter voorbereiding op de herinrichting, nagedacht hoe tijdelijk een kwalitatieve, hoogwaardige en aantrekkelijke omgeving kon worden gecreëerd. De experimentele oplossing was een tijdelijke groene omgeving met ruimte voor ontmoeten in de vorm van Park Romana. Ook de ervaringen met Park Romana zijn meegenomen in de herijking van het ontwerp van het Raadhuisplein.